Mantra’s en ontspanningsoefeningen

Wat er door meerdere jongeren is aangegeven, is dat er toch wel spanning komt kijken bij het uit de kast komen. Bijna alle jongeren geven aan dat het achteraf wel mee viel en dat het makkelijker was geweest als zij zich niet zo zenuwachtig hadden gemaakt van tevoren. Hierdoor is het goed om een aantal mantra’s (of te wel zinnetjes die jou kunnen helpen) in je hoofd te hebben en deze een paar keer per dag voor jezelf te herhalen. Je zult merken dat dit jou gaat helpen om de spanning en angst te verminderen en positieve gevoelens te krijgen (zoals rust).
Voorbeeld mantra’s kunnen zijn:
-Ik ben goed zoals ik ben.
-Er wordt van mij gehouden, wat er ook gebeurd.
-Ik hou van mijzelf.
-Ik ben mooi.
-Ik ben slim.
-Ik kan het aan.
-Ik ben mijzelf.

Ook kunnen ontspanningsoefeningen helpen bij het tot rust komen. Hier zijn er heel veel van op YouTube te vinden. Sommige zijn wat gekker om te doen (je moet je goed beelden kunnen voorstellen in je hoofd ) dan andere. Het is ook maar net waar je zelf van houdt. Ik zal een paar voorbeelden hieronder neerzetten.
-Bodyscan: youtube.com
-Aanspannen/ontspannen spieren: youtube.com
-Ademhalingsoefening: youtube.com
-Meditatie zelfliefde: youtube.com


(Appel en jij, 2017)