Medisch traject transgenders

Volgens een transgender jongere die is gesproken, is er nog vrij weinig informatie te vinden over hoe nu het medische traject verloopt, als je als jongere ervoor kiest dit te gaan doen. Daarom is door deze jongere zelf dit stukje geschreven. Dit is wat deze jongere weet. Wat vooral belangrijk is om te vermelden, is dat voor ieder persoon de behandeling in een ander tempo zal verlopen, omdat ieder persoon uniek is en daarom ook anders op alles reageert. Dit is het verhaal in grote richtlijnen.

Het medische traject is afhankelijk vanaf welke leeftijd jij de diagnose krijgt. Als je nog jouw puberteit moet ingaan of je zit in de puberteit zal de eerste stap zijn dat je aan de puberteitsremmers gaat. Om deze stap te maken, zal je eerst naar de huisarts moeten gaan die jou vervolgens gaat doorverwijzen naar een specialist.

Stap 1: Decapeptyl
Dit zorgt er voor dat jouw puberteit niet gaat beginnen of niet verder gaat. Hierdoor zullen bepaalde dingen minder worden die zich in de puberteit ontwikkelen. Hierbij kan gedacht worden aan de groei van borsten (als je van meisje naar jongen wilt gaan) en de ontwikkeling van teelballen (als je van jongen naar meisje wil gaan). Toch zal je nog altijd wel een operatie moeten ondergaan als je volledig van vrouw naar man wilt gaan of andersom. Dit zodat de kenmerken (zoals borsten) helemaal verwijderd worden. Decapeptyl zorgt ervoor dat de aanmaak van hormonen wordt geremd. Dit medicijn krijg je elke 28 dagen ingespoten in je spieren. Wat misschien pijnlijk klinkt, maar deze jongere vindt het best meevallen. Er zijn helaas wel een aantal bijwerkingen van dit medicijn. Je komt als het ware in de “overgang”. Je krijgt dus overgangsverschijnselen (Een bekend voorbeeld hiervan zijn opvliegers).

Stap 2: Hormonen
De volgende stap zal zijn dat je aan de hormonen mag. Als je een transman bent, krijg je testosteron elke 2 weken toegediend. Dit doen ze door middel van een injectie. Als je net begint, krijg je een kleinere dosis, omdat je lichaam nog moet wennen aan het testosteron.
Als je een transvrouw bent, krijg je door middel van pleisters en pillen oestrogeen toegediend.
De bedoeling hiervan is dat je lichaam secundaire geslachtskenmerken krijgt van het andere geslacht. Bij secundaire geslachtskenmerken kan gedacht worden aan baardvorming bij transmannen en aan een hogere stem bij transvrouwen.
Ieder lichaam is anders, dus zal het niet bij iedereen even snel zichtbaar zijn.

Stap 3: Operaties
Als je 18 bent, kan je operaties ondergaan. Dit is verschillend of je een transman bent of een transvrouw. De meeste transmannen doen als eerste de operatie om de borsten te verwijderen
(subcutane mastectomie wordt dat genoemd). Hierbij worden verschillende technieken gebruikt die afhankelijk zijn van de grootte van de borsten. De meeste transmannen doen hierna de operatie om de baarmoeder te verwijderen (hysterectomie wordt dit genoemd). Daarna kan je de geslacht operatie doen. Dit noemen ze de phalloplastiek. Je hebt meerdere opties hiervoor. Vraag jezelf af: Wil je een penis om mee te kunnen plassen of een penis waarmee je ook andere dingen kan doen. Afhankelijk van wat je wilt, kan je dan die operatie laten doen. Als je een penis wilt waarmee je meerdere dingen kan doen dan alleen plassen, zal je hierna nog een andere operatie nodig hebben voor de erectie prothese. Ook hierin zijn verschillende opties.
Als transvrouw heb je maar één operatie nodig, de vaginaplastiek (van de penis wordt een vagina gemaakt). Je kan eventueel nog andere operaties nemen. Denk bijvoorbeeld aan een borstvergroting. Dit is niet iets wat elke transvrouw doet, omdat de verzekering het niet altijd vergoed.

Als je nog meer informatie wilt opzoeken, zijn dit handige websites om op te kijken:
-vumc.nl
-transgenderinfo.be
-transvisie.nl


(Kouwenhoven &Vennink, 2014)