Uitleg LHBT+

Aangeboren!
Het is belangrijk om te weten dat LHBT+ gevoelens geen ziekte is of iets wat aangeleerd is. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat LHBT+ gevoelens zijn aangeboren. In de volgende documentaire wordt dit ook uitgelegd: https://www.npo3.nl/pavlov/28-02-2013/NPS_1222432

Liefde.
Het is belangrijk om eerst te weten wat aantrekkingskracht nou eigenlijk is. Je kan je fysiek tot iemand aangetrokken voelen. Dat betekent dat je iemand knap vindt of dat je je seksueel tot iemand aangetrokken voelt. Dit heeft vaak meer te maken met lust. Je emotioneel tot iemand aangetrokken voelen heeft betrekking op iemands innerlijk. Dan heeft iemand fijne en leuke eigenschappen waardoor je graag bij die persoon in de buurt wilt zijn. Een combinatie tussen fysieke en emotionele aantrekkingskracht zorgt vaak voor liefde (Mellie, 2009).

Gender.
Ook is het belangrijk om te weten: Wat is gender? Gender betekent de uiterlijke geslachtskenmerken van een persoon. Dus kort door de bocht gezegd, heeft de persoon een penis of een vagina. Echter, hebben personen ook een gender identiteit, wat een verschil is met alleen gender. Gender identiteit houdt in: Voel ik mij een jongen? Of voel ik mij een meisje? Of voel ik mij een jongen en een meisje of allebei niet? Hoe iemand zich van binnen voelt, kan dus verschillen met hoe iemand er uit ziet (Colourground, z.d.).

LHBT+.
Maar waar staat LHBT+ nu precies voor? Eigenlijk zijn alle letters bij elkaar LHBTQIAP. Om het wat beter leesbaar te houden, komt na de T een plus teken, maar de andere letters zijn net zo belangrijk als de eerste vier letters. Hieronder vindt je kort een uitleg waar de letters voor staan:
L: Staat voor lesbisch. Dit betekent dat een vrouw zich emotioneel en fysiek alleen aangetrokken voelt tot andere vrouwen.
H: Staat voor homo. Dit betekent dat een man zich emotioneel en fysiek alleen aangetrokken voelt tot andere mannen.
B: Staat voor biseksueel. Dit betekent dat een man zich emotioneel en fysiek aangetrokken voelt tot andere mannen en vrouwen of dat een vrouw zich emotioneel en fysiek aangetrokken voelt tot andere vrouwen en mannen.
T: Staat voor transgender. Dit betekent dat iemand met het mannelijk geslacht zich een vrouw voelt of iemand met het vrouwelijk geslacht zich een man voelt. Ook kan het zijn dat een transgender persoon zich zowel man als vrouw voelt of zich juist niet een man of een vrouw voelt. Daarbij kan het zo zijn dat een transgender persoon zich ergens tussen een man en vrouw in voelt. Daarnaast kan het zo zijn dat een transgender persoon zich niet in een hokje wil plaatsen van wat de maatschappij beschouwt als gender identiteit.
Q: Staat voor queer. Dit betekent dat iemand zich niet in het hokje vrouw/man of homo/hetero wil plaatsen. Deze hokjes worden vaak als te beperkend gezien.
I: Staat voor intersekse. Dit betekent dat iemand zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Dit kan om zowel uiterlijke kenmerken gaan die vaak al opgemerkt worden bij de geboorte (bijvoorbeeld een kind wordt geboren met beide geslachtsdelen), maar het kan ook kenmerken in het lichaam betreffen (bijvoorbeeld een persoon wordt geboren met een penis en met een baarmoeder). Dit wordt vaak niet gelijk opgemerkt.
A: Staat voor aseksueel. Dit betekent dat een persoon geen behoefte heeft aan seksueel contact. Dit kan in verschillende vormen voorkomen. Bijvoorbeeld een persoon heeft geen behoefte aan seks, maar wel aan andere intieme aanrakingen. Een andere persoon heeft helemaal geen behoefte aan lichamelijk contact.
P: Staat voor panseksueel. Dit betekent dat een persoon op een andere persoon valt en het maakt niet uit of dit een man een vrouw of iets ertussen in is. Vaak heeft dit meer betrekking op het karakter en de eigenschappen van een persoon waar een persoon dan op valt (Colourground, z.d.).

Hierboven is transgender kort uitgelegd. Echter, hoor je soms ook de begrippen transseksueel en travestie voorbij komen. Dit betekent weer net wat anders. Een transseksueel persoon heeft heel het proces van het lichamelijk veranderen in het andere geslacht al doorlopen. Dus alle operaties en hormoon behandelingen zijn geweest. Een persoon die travestiet is, vindt het leuk om zich te verkleden als iemand van het andere geslacht. Dus een man doet bijvoorbeeld een jurk aan of een vrouw die zichzelf een nepbaard geeft. Sommige personen vinden het fijn om dit alleen in de huiselijke sferen te doen en andere willen er ook graag mee over straat gaan. Deze personen hebben vaak niet de wens om hun lichaam echt te veranderen (Colourground, z.d.).


(Sterrenkracht kindercoaching, 2016)