Uitleg LHBT+

Aangeboren!
Het is belangrijk om te weten dat LHBT+ gevoelens geen ziekte is of iets wat aangeleerd is. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat LHBT+ gevoelens zijn aangeboren. In de volgende documentaire wordt dit ook uitgelegd: https://www.npo3.nl/pavlov/28-02-2013/NPS_1222432
De gevoelens van uw kind zijn echt. Er kan niets aan veranderd worden.

Liefde.
Het is belangrijk om eerst te weten wat aantrekkingskracht is. U kunt zich fysiek tot iemand aangetrokken voelen. Dat betekent dat u iemand knap vindt of dat u zich tot iemand seksueel aangetrokken voelt. Dit heeft vaak meer te maken met lust. Zich emotioneel tot iemand aangetrokken voelen heeft betrekking op iemands innerlijk. Dan heeft iemand fijne en leuke eigenschappen, waardoor u graag bij die persoon in de buurt wil zijn. Een combinatie tussen fysieke en emotionele aantrekkingskracht zorgt vaak voor liefde (Mellie, 2009).

Gender.
Ook is het belangrijk om te weten: Wat is gender? Gender betekent de uiterlijke geslachtskenmerken van een persoon. Dus kort door de bocht gezegd, heeft de persoon een penis of een vagina. Echter, hebben personen ook een gender identiteit. Dit kan verschillen met het gender. Gender identiteit houdt in: Voel ik mij een jongen? Of voel ik mij een meisje? Of voel ik mij een jongen en een meisje of allebei niet? Hoe iemand zich van binnen voelt, kan dus verschillen met hoe iemand er uit ziet (Colourground, z.d.).

LHBT+.
Waar staat LHBT+ nu eigenlijk voor? Eigenlijk zijn alle letters bij elkaar LHBTQIAP (tot nu toe). Om het wat beter leesbaar te houden, komt na de T een plus teken, maar de andere letters zijn net zo belangrijk als de eerste vier letters. Hieronder vindt u kort een uitleg waar de letters voor staan:
L: Staat voor lesbisch. Dit betekent dat een vrouw zich alleen emotioneel en fysiek aangetrokken voelt tot andere vrouwen.
H: Staat voor homo. Dit betekent dat een man zich alleen emotioneel en fysiek aangetrokken voelt tot andere mannen.
B: Staat voor biseksueel. Dit betekent dat een man zich emotioneel en fysiek aangetrokken voelt tot andere mannen en vrouwen of dat een vrouw zich emotioneel en fysiek aangetrokken voelt tot andere vrouwen en mannen.
T: Staat voor transgender. Dit betekent dat een iemand met het mannelijk geslacht zich vrouw voelt of iemand met het vrouwelijk geslacht zich een man voelt. Ook kan het zijn dat een transgender persoon zich zowel man als vrouw voelt of juist niet zich man en niet vrouw voelt. Daarbij kan het zo zijn dat een transgender persoon zich ergens tussen een man en vrouw in voelt. Daarnaast kan het zo zijn dat een transgender persoon zich niet in een hokje wil plaatsen van wat de maatschappij beschouwt als gender.
Q: Staat voor queer. Dit betekent dat iemand zich niet in het hokje vrouw/man of homo/hetero wil plaatsen. Deze hokjes worden vaak als te beperkend gezien.
I: Staat voor intersekse. Dit betekent dat iemand zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Dit kan om zowel uiterlijke kenmerken gaan die vaak al opgemerkt worden bij de geboorte (bijvoorbeeld een kind wordt geboren met penis en een vagina), maar het kan ook kenmerken in het lichaam betreffen (bijvoorbeeld een persoon wordt geboren met een penis en met een baarmoeder). Dit wordt vaak niet gelijk opgemerkt.
A: Staat voor aseksueel. Dit betekent dat een persoon geen behoefte heeft aan seksueel contact. Dit kan in verschillende vormen voorkomen. Bijvoorbeeld een persoon heeft geen behoefte aan seks, maar wel andere intieme aanrakingen. Een andere persoon heeft helemaal geen behoefte aan lichamelijk contact.
P: Staat voor panseksueel. Dit betekent dat een persoon op een andere persoon valt en het maakt niet uit of dit een man een vrouw of iets ertussen in is. Vaak heeft dit meer betrekking op het karakter en de eigenschappen van een persoon waar een persoon dan op valt (Colourground, z.d.).

Verschil transgender, transseksueel en travestie:
Hierboven is transgender kort uitgelegd. Echter, hoort u soms ook de begrippen transseksueel en travestie voorbij komen. Dit betekent weer net wat anders. Een transseksueel persoon heeft heel het proces van het lichamelijk veranderen in het andere geslacht al doorlopen. Dus alle operaties en hormoon behandelingen zijn geweest. Een persoon die travestiet is, vindt het leuk om zich te verkleden als iemand van het andere geslacht. Dus een man doet bijvoorbeeld een jurk aan of een vrouw die zichzelf een nepbaard geeft. Sommige personen vinden het fijn om dit alleen in de huiselijke sferen te doen en andere willen er ook graag mee over straat gaan. Deze personen hebben vaak niet de wens om hun lichaam echt te veranderen (Colourground, z.d.).


(Sterrenkracht kindercoaching, 2016)